Malta kava Ethiopia Sidamo – etiopiška Sidamo kava laikoma viena geriausių pasaulyje. Bet kodėl ši kava tokia ypatinga?
ETIOPIJA YRA KAVOS GIMTINĖ
Manoma, kad kava atsirado Etiopijos Sidamo regione ir aplink jį, kur pirmą kartą išaugo arabikos medis. Tiesą sakant, visi pasaulio arabikos augalai yra tų ankstyvųjų Etiopijos medžių palikuonys.
Legenda pasakoja, kad Etiopijos ožkų piemuo, vadinamas Kaldi, pirmą kartą atrado kavą, kai pamatė, kad jo ožkos pasidarė labai energingos pasivaišinusios paslaptingomis uogomis!
Šiandien kava yra pagrindinis Etiopijos eksportas ir didžiulė Etiopijos kultūros dalis. Daugiau nei pusę ten pagaminamos kavos išgeria patys etiopai.
KODĖL SIDAMO REGIONAS IDEALUS AUGINTI KAVĄ?
Sidamas yra pietų Etiopijos regionas, kurį daugiausia sudaro derlingos aukštumos. Dėl daugybės kritulių, optimalaus klimato ir turtingo vulkaninio dirvožemio, Sidame yra puikios sąlygos auginti kavą.
Be to, kadangi Sidamo kava auginama dideliame aukštyje, kavos pupelės auga lėčiau, todėl joms suteikiama daugiau laiko pasisavinti maistines medžiagas iš dirvožemio ir išgauti sudėtingesnius skonius.
KAIP GAMINAMA SIDAMO KAVA?
Beveik visa Etiopijos kava užauginama smulkių ūkių kooperatyvuose ir gaminama tradiciniais metodais. Šie kooperatyvai yra demokratinės organizacijos, atviros visiems ūkininkams.
„Sidamo“ kavos pupelės paprastai yra „apdorotos šlapiu būdu“; nuskintos kavos pupelės (vadinamos „vyšniomis“) spaudžiamos per sietą naudojant aukšto slėgio vandenį, pašalinant odelę ir dalį minkštimo. Tada pupelės paliekamos išdžiūti saulėje. Šlapiu būdu apdorotos pupelės gali tūrėti daugiau gyvybingumo ir vaisiškumo nei jų sausai apdorotos pupelės.
KOKIO SKONIO SIDAMO KAVA?
Malta kava Ethiopia Sidamo yra skanaus ir sudėtingo skonio, su subtiliomis uogų ir cukranendrių cukraus natomis, kurios maloniai išlieka ant liežuvio. „Sidamo“ kava yra žinoma dėl savo gėlių, citrusinio aromato ir yra vidutinio, glotnaus kūno. Ji žemiškesnė nei kitos Etiopijos kavos, pasižymi ryškia apdaila ir mažu rūgštingumu.
Poskonis: gėlių žiedlapiai, jazminai, juodoji arbata
Kava pasižymi: subalansuota rūgštele, saldžių vaisių skoniu
Regionas: Sidamo
Apdorojimas: (angl. washed) drėgnasis
Pupelių rūšis: Arabica (Heirloom)
Derliaus rinkimo laikotarpis: spalis- gruodis
Daugiau kavų ir arbatų rasite paspaudus kategoriją Arbatos, Kavos