Arbata Korėjoje yra daugiau nei gėrimas, iš tikrųjų tai labiau kultūra. Žaliosios arbatos kultūra buvo Korėjos gyvenimo dalis jau II amžiuje. Kaip ir arbata kitose šalyse, šis gėrimas gaminamas panardinant arbatos lapelius arba tirščius į karštą vandenį. Tačiau Korėja garsėja tuo, kad arbatą gamina beveik iš bet ko – nuo gėlių iki šaknų ir iki kukurūzų. Sužinokime šiek tiek daugiau apie tai, kuo ypatinga korėjietiška žalioji arbata.

Trumpa korėjietiškos arbatos istorija

Viena iš priežasčių, kodėl Korėjos arbatos kultūra tokia didelė, yra jos reikšmė Rytų medicinai. Kadaise arbatos buvo laikomos vienu iš pagrindinių būdų gydyti ir užkirsti kelią ligoms. Todėl Korėjoje galima įsigyti daug įvairių arbatų, kurių kiekviena pasižymi savitomis gydomosiomis savybėmis.
Nors mes dažniausiai galvojame, kad arbata gaminama iš arbatos lapelių, Korėjoje arbatos gaminamos iš įvairiausių medžiagų. Jos gali būti gaminamos iš medžių žievės, vaisių ir net grybų. Nors daugelis jų išėjo iš mados, nes jas pakeitė šiuolaikinė medicina, kelios skanios arbatos išliko. Viena skaniausių iš jų, be abejo, yra žalioji arbata.

Korėjietiška žalioji arbata

Korėjiečių kalboje žalioji arbata vadinama nok-cha, nes nok reiškia žalią, o cha – arbatą tradiciniais handža rašmenimis. Nors ši konkreti arbata atitinka anglišką pavadinimą, tačiau ne visai tas pats.
Pavyzdžiui, tai, ką mes vadiname juodąja arbata, korėjiečių kalba vadinama hong-cha, tačiau hong reiškia raudoną, o ne juodą. Taip yra todėl, kad pats arbatos gėrimas, jį užvirus, yra labiau raudonos spalvos nei juodos.
Korėjietiška žalioji arbata garsėja kaip aukščiausios kokybės arbata pasaulyje. Jeju saloje esančių laukų, derlingame dirvožemyje, praturtintame vulkaniniais mineralais iš Jeju kalno Hallasan, gaminama turtingo skonio ir gydomųjų savybių žalioji arbata. Taigi, jei kada nors turėsite galimybę, būtinai paragaukite žaliosios arbatos iš šios salos ir pažiūrėkite, ar pastebėsite skirtumą.
Yra 4 korėjietiškos žaliosios arbatos rūšys: Woojeon, Sejak, Joongjak ir Daejak. Visos jos yra korėjietiška žalioji arbata, tačiau jų skoniai ir aromatai yra labai skirtingi.
Be to, žalioji arbata Korėjoje yra ne tik gėrimas. Iš tikrųjų ji turi keletą panaudojimo būdų. Žaliosios arbatos galima rasti grožio produktuose, greitai paruošiamų makaronų gamyboje ir net karštosiose versmėse, kuriose galima mirkti žaliosios arbatos prisotintame mineraliniame vandenyje.

Kuo skiriasi korėjietiška žalioji arbata?
Korėjietiškos žaliosios arbatos išskirtinumas slypi jos auginime. Net ir šiandien korėjietiška žalioji arbata auginama ir renkama tradiciniais metodais. Kinijos Hudongo regione, kuris yra pagrindinis žaliosios arbatos šaltinis, žalioji arbata vis dar pjaustoma ir apdorojama rankomis, skiriant daug dėmesio smulkiausioms detalėms. Iš tiesų, Korėja pasekė šiuo pavyzdžiu ir taiko griežtas kokybės kontrolės priemones.

Tačiau tradiciniais metodais nuimamas ne tik derlius. Tinkamoje korėjietiškoje arbatinėje arbatai ruošti naudojamas paršavimo (keptuvėje) metodas. Tai alternatyva garinimui. Švieži arbatos lapeliai kaitinami keptuvėje, kol iš jų išsiskiria skystis. Tada skystis pilamas į karštą vandenį, taip išgaunamas saldesnis ir gilesnis skonis, palyginti su įprastai gaminamomis arbatomis. Jei jums pavyks gauti šviežių arbatos lapelių – būtinai išbandykite!

Žaliosios arbatos nauda sveikatai

Pagrindinė priežastis, kodėl korėjiečiai taip mėgsta žaliąją arbatą, yra jos nauda sveikatai. Žalioji arbata visame pasaulyje žinoma kaip sveikatinantis gėrimas, o kai kurie tyrimai rodo, kad jos gėrimas gali pailginti gyvenimo trukmę. Nors niekas gyvenime nėra stebuklingas vaistas, žalioji arbata neabejotinai naudinga sveikatai.
Visų pirma korėjietiškoje žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų, pavyzdžiui, epigalokatechino galato (EGCG) ir katechino polifenolių. Kas tai yra? Tai cheminės medžiagos, kurios natūraliai susidaro vykstant biologiniams procesams augaluose. Kai jų suvartojame, t. y. geriame žaliąją arbatą, jos padeda sumažinti oksidaciją mūsų organizme (cheminę reakciją, kuri gali pažeisti ląsteles).

Korėjietiška žalioji arbata gerina kognityvinę ir emocinę gerovę
Žaliojoje arbatoje yra nedidelis kiekis kofeino, t. y. ji gali veikti kaip stimuliatorius, tačiau neturės didelės įtakos jūsų miegui. Joje taip pat yra L-teanino – aminorūgščių, kurios smegenyse suaktyvina nerimą mažinančius mechanizmus.

Korėjietiška žalioji arbata mažina kai kurių vėžinių susirgimų riziką
Kadangi žaliojoje arbatoje gausu antioksidantų, ji gali netiesiogiai sumažinti kai kurių paplitusių vėžio rūšių, pavyzdžiui, krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžio, riziką. Yra atlikta daugybė tyrimų, patvirtinančių hipotezę, kad tie, kurie geria žaliąją arbatą, turi mažesnę riziką susirgti kai kuriais vėžiniais susirgimais nei tie, kurie jos negeria. Tačiau kiti gyvenimo būdo pasirinkimai, pavyzdžiui, ar rūkote, ar ne, turi kur kas didesnę įtaką vėžio rizikai nei žalioji arbata.

Korėjietiška žalioji arbata mažina širdies ligų riziką
Ar žinojote, kad mūsų organizme iš tikrųjų yra ir blogojo, ir gerojo cholesterolio? Žalioji arbata gali sumažinti „blogojo” cholesterolio, kurio didelis kiekis gali sukelti širdies ligas, kiekį.

Korėjietiška žalioji arbata stiprina imuninę sistemą
Galiausiai žaliosios arbatos junginiai gali sintetinti T ląsteles. T ląstelės yra baltųjų kraujo kūnelių rūšis, kuri naikina patogenus ir padeda mums pasveikti nuo sužeidimų ar ligų.

Dado (korėjietiška arbatos gėrimo ceremonija) – arbatos gėrimo būdas

Šis sudėtingas ir taikus ritualas skirtas unikaliam, subtiliam korėjietiškos žaliosios arbatos skoniui ir švelniam, gardžiam kvapui.
Kaip patiekti ir gerti korėjietišką žaliąją arbatą
Dado yra korėjietiškas žodis, pažodžiui reiškiantis „arbatos kelią” arba arbatos ceremoniją. Iš pradžių įvairūs žingsniai gali atrodyti sudėtingi, tačiau nereikia daug laiko, kad juos įvaldytumėte ir jie taptų jūsų gyvenimo dalimi. Išbandęs šią ceremoniją, žmogus gali visiškai suprasti, kad šis ritualas nėra skirtas šou, nes korėjiečiai mano, kad geriant arbatą kartu labai svarbu išlikti natūraliam. Nors dado buvo sukurta ir tam, kad padėtų medituoti ir išvalyti mintis nuo kasdienio gyvenimo rūpesčių. Tai būdas mėgautis visais arbatos teikiamais malonumais.
dado arbatos ritualas zalioji arbata villoeco skaitiniaiVandens užpylimo ir arbatos supylimo į arbatinuką procesas vadinamas tooda. Arbatos išdėstymas, priklausomai nuo to, kokia tvarka pilamas vanduo ir arbata, gali būti vadinamas viršutiniu, viduriniu arba apatiniu išdėstymu. Viršutinės padėties atveju pilamas vanduo, o tada dedama arbata. Vidutinio išdėstymo atveju vanduo pilamas iki pusės, po to įpilama arbatos, o po to įpilama daugiau vandens. Žemiau esančioje vietoje pirmiausia užplikoma arbata, o tada pilamas vanduo; manoma, kad šis būdas tinkamesnis žiemą. Vasarą pirmenybė teikiama viršutiniam užpylimui, o pavasarį ir rudenį tinka vidurinis užpylimas.
Pirmoji naujos arbatos partijos porcija pilama tiesiai į puodelius, po truputį, tris kartus pirmyn ir atgal, kol puodeliai pripildomi, kad iš arbatinuko dugno išsiskirianti stipresnė arbata pasiskirstytų tolygiai. Vandens puodelyje neturi likti, nes kitaip jis įgautų nepageidaujamą karstelėjusį skonį.
Korėjietiška žalioji arbata paprastai geriama laikant puodelį abiem rankomis. Pirmasis žingsnis – pamatyti arbatos spalvą, antrasis – įkvėpti jos kvapo, trečiasis – pajusti jos skonį ant liežuvio, ketvirtasis – sekti jos skonį gerklėje, o galiausiai pajausti burnoje išliekantį poskonį, kuriuo reikia mėgautis.
Vanduo antrajam ir vėlesniems puodeliams gali būti šiek tiek karštesnis už tą, kuris naudojamas pirmajam puodeliui. Suminkštėjus lapeliams, vanduo ant jų turi stovėti tik labai trumpą akimirką, tada arbata pilama į lūpinę arbatinukę, kuri perduodama žmonėms, kurie patys tiesiogiai apsitarnauja. Taip išvengiama puodelių perdavinėjimo pirmyn ir atgal. Įprasta žalioji arbata paprastai praranda didžiąją dalį savo skonio po trijų patiekimų, tačiau labai gerą arbatą galima naudoti keturiems ar penkiems ipylimams. Panaudotus arbatos lapelius galima panaudoti įvairiais būdais: gaminant maistą, į vonią, plaukams, naikinti nemalonų kvapą iš šaldytuvo ir t. t.
Korėjietiška žalioji arbata – aromatingo skonio ir raminantis sveikatinantis gėrimas. Nenuostabu, kad korėjiečiai jį taip mėgsta!
Pas mus taip pat galima įsigyti šios arbatos. Spustelkite nuorodą: Žalioji Korėjos Arbata