Kai kas gali paklausti, kodėl Gilių kava? Tiems iš mūsų, kurie nori atsisakyti kofeino, nesvarbu, ar dėl sveikatos, ar šiaip, gilių kava – tai pakaitalas, galintis konkuruoti su visomis kavomis. Ji ne tik pasižymi riešutų, šiek tiek karstelėjusiu skoniu, bet ir suteikia daugybę sveikatai naudingų savybių tiems, kurie ją geria.

Kai kurie iš mūsų net neįsivaizduoja savo gyvenimo be kofeino, o kiti jo turi vengti bet kokia kaina. Kai kuriems žmonėms, jautriems kofeinui, vos užuodus kavos kvapą gali kilti nerimas, drebulys, širdies plakimas ir sutrikti miegas. Net kava be kofeino, kurioje itin yra mažai kofeino, kai kuriems žmonėms gali sukelti panašius simptomus.
Gyvenant pasaulyje, pilname kofeino mėgėjų, lengva pasijusti nuošalyje. Bet gi egzistuoja nuo seno gilių kava! Teisingai! Kava, pagaminta iš gilių.
giliu kava villoeco skaitiniai

Taigi kodėl Gilių kava?

Techniškai gilių kava apskritai nėra kava. Ji gaminama tik iš gilių, atrodo kaip kava, šiek tiek kvepia kaip kava, o jos skonis – kuris yra gana malonus – iš tolo prilygsta kavai. Gilės, dar vadinamos ąžuolo (Quercus genties) riešutais. Šie riešutai istorijoje buvo populiarus pagrindinis maisto produktas – kai kuriuose regionuose jie buvo naudojami panašiai kaip šiandien grūdai – miltams, kepiniams gaminti. Gilės renkamos po ąžuolo medžiais ir subręsta maždaug per 6-24 mėnesius. Kol kolonijiniais laikais nebuvo įvežta cukranendrių į Naująją Angliją, gilės buvo svarbus vietinių amerikiečių maistas.

Ar žinojai, kad vidutiniškai subrendęs ąžuolas per metus išaugina apie 2200 gilių!

Gilių kavoje visiškai nėra kofeino, todėl jis yra idealus pasirinkimas tiems, kurie nori sumažinti kofeino vartojimą arba visiškai jo išvengti. Gilių kavos pakaitalas ne tik neturi kofeino, bet ir yra naudingas sveikatai. Gilės yra natūralus antioksidantų šaltinis, galintis padėti apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Juose taip pat gausu skaidulinių medžiagų, kurios gali palengvinti virškinimą ir užtikrinti ilgesnį sotumo jausmą. Gilėse gausu vitaminų B12, B6, folio rūgšties, riboflavino, tiamino ir niacino. Juose taip pat yra geležies, kalcio, magnio, natrio, fosforo, vario, mangano ir cinko, jie yra geras baltymų šaltinis.

Tūkstančius metų gilės užima svarbią vietą žmonių mityboje, tačiau šis supermaistas vis dar nėra plačiai vartojamas. Atlikus išsamius tyrimus nustatyta, kad gilės yra tinkamos vartoti žmogui, jose gausu įvairių vitaminų ir mineralų. Gilės dar vadinamos funkciniu maistu, nes jos turi ne tik tradicinių maistinių medžiagų, bet ir kitų sveikatai naudingų savybių.

Be to, kad gilės yra sveikos sudėties, jos turi daugybę sveikatai naudingų savybių. Įrodyta, kad vartojant giles gliukozės kiekis kraujyje mažėja. Gilės mažina uždegimą ir oksidacinį stresą, gerina virškinimą. Gilės yra koncentruotas energijos šaltinis bei gerina smegenų veiklą.

Gilių gėrimas yra lengvai paruošiamas ir gali būti vartojamas karštas arba šaltas. Tiesiog įpilkite šaukštą kavos miltelių į puodelį karšto vandens, išmaišykite ir mėgaukitės! Skystos formos gilių maistingosios medžiagos lengvai pasisavinamos, todėl tai ne tik fantastiškas kavos pakaitalas, bet ir puikus sveikatos tonikas. Šis produktas taip pat tinka veganams, jame nėra pridėtinio cukraus, todėl jis puikiai tinka tiems, kurie turi mitybos apribojimų.

Kava gaminama iš pradžių tam tikrą laiką verdant giles, po to jas nulupant, supjaustant mažais gabalėliais ir skrudinant, kol jos tampa tinkamos būklės, kad būtų galima sumalti panašiai kaip kavos pupeles.

Mūsų internetinėje parduotuvėje galima įsigyti Gilių kavos iš Dvaro kavos ir Tikra
Gardžiuokitės!