Gruziniška Svaneti (svanų) druska – populiarus prieskonis, pasižymintis maloniu aštriu skoniu ir pikantišku aromatu. Ji laikoma universalia, todėl tinka tiek pirmiesiems, tiek antriesiems patiekalams, marinatams, daržovių salotoms, omletams ir nesaldiems kepiniams gardinti. Svaneti druska dera su žuvies ir mėsos patiekalais ir yra laikoma sveika. Gruziniška svanų druska – unikalus mišinys atsirado prieš kelis šimtmečius, kai į Gruzijos Svanetijos regioną dėl kalnuoto reljefo būdavo sunku pristatyti bet kokį produktą. Druska ir prieskoniai buvo pristatomi kartą per kelis mėnesius. Be to, kartais dėl nepalankių oro sąlygų dar keliems mėnesiams budavo nutrūkęs susisiekimas su pasauliu, taigi valgomoji druska šiose atokiose vietovėse buvo laikoma retenybe, todėl vietiniai gyventojai išmoko apsieiti be jos. Siekiant palengvinti ne tik prekybininkų, bet ir namų šeimininkių gyvenimą, buvo išrasta „Svanų” druska. Įprasta valgomoji druska buvo maišoma su įvairiais prieskoniais. Į sudėtį taip pat įėjo tik Svanetijoje augančios žolelės. Vietiniai regiono gyventojai sukūrė savo unikalaus gruziniško prieskonio receptą, kuris tapo verta alternatyva įprastiems produktams.
Svanetijos druskos receptai dabar nebėra paslaptis, tačiau vis dar kiekviena šeima šį prieskonį ruošia skirtingai, varijuodama sudedamųjų dalių kiekiu, jų proporcijomis ir deriniais. Žinome dabar, kaip atsirado svanų druska, dabar pakalbėkime apie jos sudėtį.
Svano druskos sudėtis
Į klasikinę svanų druskos sudėtį įeina šie ingredientai:
paprastoji arba jūros druska;
Imereti šafranas;
utscho suneli – šiek tiek kartokas riešutų skonio prieskonis, dar žinomas kaip mėlynoji ožragė
šviežias česnakas;
kalendra;
aštrūs raudonieji pipirai;
gitzruli (dzira), laikomas kmynų giminaičiu;
šiek tiek krapų sėklų
Kai kuriuose Svanetijos rajonuose į svanetišką druską dedama chabero, mairūno, petražolių, juodųjų pipirų ir pankolio. Laikantis tinkamų proporcijų, iš prieskonių ir žolelių mišinio gaunamas išties autentiškas produktas, kuris puikiai dera su nacionalinės gruzinų virtuvės patiekalais. Gamybos būdas yra juokingai paprastas: visi ingredientai susmulkinami, sumaišomi ir įtrinami. Mišinys yra šiek tiek drėgnas dėl jame esančių česnakų, tačiau trapus.
Kaip atrodo gruziniška druska?
Tikroji Svanijos druska parduotuvių ir prekybos centrų lentynose pasirodė palyginti neseniai, tačiau beveik iš karto išpopuliarėjo tarp profesionalių virėjų ir namų šeimininkių. Dėl šios priežasties iš karto padidėjo rizika įsigyti klastočių. Gruziniška druska – tai tolygus smulkiai sumaltų, sausų, jokiu būdu nesulipusių komponentų mišinys, pasižymintis ryškiu aštriu kvapu, kuriame aiškiai juntamos česnakų prieskonio natos.
Pas mus galima įsigyti sveriamos gruziniškos svanų druskos po 50g, 100g bei 200g. Spauskite nuorodą Gruziniška Svanų druska
Svano druskos naudojimas
Šiuo metu svano druska plačiai naudojama gruziniškuose ir europietiškuose patiekaluose namuose kaip aštrus prieskonis. Tai ir pirmiesiems patiekalams, daržovių užkandžiams ir salotoms, žuvies ir mėsos patiekalams, įvairiems garnyrams, padažams ir marinatams.
Jį taip pat galima naudoti marinuotiems agurkams ir naminiams konservams gaminti. Šis prieskonis puikiai atsiskleidžia ojakhuri – tradiciniame išdidžių gruzinų šeimos patiekale, kudbari – plokštainiuose su mėsos įdaru, troškintose ir keptose daržovėse. Tačiau būkite atsargūs dėdami šio prieskonio, nes kyla pavojus patiekalą persūdyti arba padaryti jį per aštrų, užgožiant juo pagrindinio produkto skonį.
Svano druskos nauda ir žala
Naudingosios svano druskos savybės yra gerai ištirtos ir moksliškai patvirtintos. Reguliariai vartojamas šis gruziniškas prieskonis padeda gerinti medžiagų apykaitą ir didina apetitą, gali būti naudohamas virškinamojo trakto veiklai normalizuoti ir žarnyno sutrikimų bei dieglių gydymui, lengvina vidurių pūtimą. Gruziniška Svaneti (svanų) druska mažina cukraus kiekį kraujyje, gerina regėjimą, odą, nagus ir plaukus, normalizuoja kraujospūdį, miego sutrikimus.
Kontraindikacijos vartoti svanų druską yra individualus jos sudedamųjų dalių netoleravimas ir ūmios skrandžio bei žarnyno ligos.