Cikorijų kava: sveikesnė kavos alternatyva?
Iš skrudintų cikorijų šaknų gaminama cikorijų kava dažnai laikoma pagrindine Naujojo Orleano kava. Ši medžio skonio ir riešutų aromato cikorijų kava gali tapti neatsiejama rytinės rutinos dalimi. Ją galite naudoti ne tik kaip skanią, bekofeininę kavos alternatyvą, bet ir sumaišyti su pupelių kava, kad patobulintumėte savo pusryčių gėrimą.

cikoriju kava patarimai villoecoCikorijos kava kilusi iš cikorijų (Cichorium intybus) – ištvermingo daugiamečio augalo, kurio violetiniai mėlyni žiedai atsiveria ir užsiveria kiekvieną dieną tuo pačiu metu. Ji paplitusi Šiaurės Amerikoje ir Europoje. Nors maistui naudojami cikorijų lapai ir žiedai, „cikorijos kava” gaminama iš cikorijų šaknų.

Kas yra cikorijų kava?

Cikorija yra kiaulpieninių šeimos žydintis augalas. Jam būdingas kietas, plaukuotas stiebas, šviesiai violetiniai žiedai ir lapai, kurie paprastai naudojami salotoms.
Cikorijų kava gaminama skrudinant, malant ir verdant cikorijų šaknis. Jos skonis panašus į kavos ir dažnai apibūdinamas kaip šiek tiek žemės ir riešutų. Cikorijų šaknis yra pagrindinė cikorijų kavos sudedamoji dalis.
Ji vartojama viena arba maišoma su kava, kad papildytų jos skonį.
Nors cikorijų kavos istorija nėra visiškai aiški, manoma, kad ji atsirado XIX a. Prancūzijoje, kai trūko kavos. Ieškodami pakaitalo žmonės pradėjo maišyti cikorijų šaknis į kavą, kad gautų kavos gėrimą.
Šiandien cikorijų kavos vis dar galima rasti daugelyje pasaulio šalių ir ji dažnai vartojama kaip įprastos kavos alternatyva be kofeino.
Cikorijos šaknis yra geras inulino – prebiotikų skaidulų, kurios gali padėti numesti svorio ir pagerinti žarnyno sveikatą, šaltinis. Joje trip pat yra mangano ir vitamino B6 – dviejų maistinių medžiagų, susijusių su smegenų sveikata. Turėkite omenyje, kad šių maistinių medžiagų kiekis cikorijų kavoje yra gana nedidelis, nes į gėrimą įmaišomas tik nedidelis kiekis cikorijų šaknų. Cikorijos šaknis yra geras skaidulų šaltinis, kuris gali pagerinti kai kuriuos virškinimo sistemos aspektus.

Gali būti ne visiems

Nors cikorijų kava siejama su keliomis sveikatai naudingomis savybėmis, ji tinka ne visiems.
Kai kuriems žmonėms cikorija gali sukelti alerginę reakciją, dėl kurios gali pasireikšti tokie simptomai kaip skausmas, patinimas ir dilgčiojimas burnoje.
Žmonės, alergiški ambrozijos ar beržo žiedadulkėms, turėtų vengti cikorijų, kad išvengtų galimo neigiamo šalutinio poveikio. Jei pavartoję cikorijų kavos pajutote bet kokių neigiamų simptomų, nedelsdami nutraukite vartojimą ir kreipkitės į gydytoją. Be to, tyrimų apie cikorijų šaknų saugumą ir galimą šalutinį poveikį nėščiosioms ar krūtimi maitinančioms moterims yra nedaug. Prieš pradėdami ją vartoti pasitarkite su gydytoju, kad išvengtumėte nepageidaujamų simptomų.

Natūraliai be kofeino

Cikorijų kava gali būti puikus būdas sumažinti suvartojamo kofeino kiekį.
Įprasta kava gaminama iš skrudintų, maltų ir paruoštų kavos pupelių. Įprastiniame kavos puodelyje yra apie 92 mg kofeino, nors šis kiekis priklauso nuo tokių veiksnių kaip naudojamų kavos pupelių rūšis, porcijos dydis ir kavos skrudinimo būdas. Didelio kofeino kiekio vartojimas siejamas su šalutiniu poveikiu, pavyzdžiui, pykinimu, nerimu, širdies plakimu, nerimu ir nemiga.
Cikorijos šaknis natūraliai kofeino neturi. Kai kurie žmonės cikorijos šaknį deda į karštą vandenį, kad gautų visiškai bekofeininį gėrimą, o kiti ją įmaišo į nedidelį kiekį įprastos kavos ir mėgaujasi mažiau kofeino turinčiu gėrimu.

orleano cikoriju kava villoeco skaitiniaiCikorijų šaknų kava yra tradicinis mėgstamiausias daugelio Naujojo Orleano gyventojų gėrimas. Šia kava geriausia mėgautis su pašildytu pienu „au lait” stiliumi.
Kavamedžio cikorijos auginamos daugelyje pasaulio šalių, didžiausi jų augintojai yra Prancūzijoje ir Pietų Afrikos Respublikoje. Šakniavaisiai auginami ir nuimami panašiai kaip cukriniai runkeliai. Šaknys specialia įranga ištraukiamos iš žemės, supjaustomos mažais gabalėliais, džiovinamos krosnyje, skrudinamos, malamos ir pakuojamos.
Didelė angliavandenių inulino koncentracija skrudinimo metu karamelizuojama ir paverčiama d-fruktoze (vaisių cukrumi). Taip pat yra 4-6 proc. baltymų ir nedidelis kiekis skaidulų. Karamelizuotas vaisių cukrus suteikia cikorijai būdingą tamsiai rudą spalvą, kartu padidina saldumą ir sumažina žalios šaknies kartumą. Skrudintoje cikorijoje nėra lakiųjų aliejų ir aromatinių medžiagų, kurių yra skrudintoje kavoje. Taip pat nėra kofeino. Tačiau iš jos gaunama 45-65 % tirpių ekstraktinių medžiagų, o iš kavos – tik 20-25 %. Šis skirtumas paaiškina, kodėl galima paruošti mažiau kavos ir cikorijos, tačiau vis tiek gaunamas gana stiprus gėrimas (ir skonis).

Villoeco internetinėje parduotuvėje rasite Cikorijų Šaknų Kava iš Dvaro kavos. Išbandyk ir palik komentarą! Skanaus!